|

ECOLOGISCH BOUWEN EN WONEN VOLGENS BIO-ECOLOGISCHE PRINCIPES

U bent in Start > Team >  Architectenbureau > Ecologisch bouwen

Stillaan is ecologisch en milieubewust bouwen een tendens aan het worden in Vlaanderen. Ecologisch of milieuvriendelijk een huis of woning bouwen is zeer interessant en de unieke oplossing voor een lage energiefactuur, een ecologische strategie zal zorgen voor een energiezuinige woning. Ecologisch bouwen is anders wonen en anders leven. Voor ecologisch bouwen kunt u terecht bij architectenbureau Frank Gruwez.

Ecologisch en milieuvriendelijk bouwen is anders wonen en Leven

Architectenbureau Frank Gruwez ontwerpt en bouwt verschillende soorten woningen waaronder ecologische woningen. Wij maken bouwprogramma’s op maat waarbij wij ecologisch bouwen in uiteenlopende bouwstijlen kunnen uitvoeren. Wij luisteren naar uw bouwdroom en realiseren bouwschetsen op maat. Het is zeker onze taak om dromen om te zetten in werkelijkheid. Wij houden budget en omgevingsfactoren scherp in de gaten. Voor ecologisch bouwen zijn technologie, ontwerp en materiaal belangrijk. Met ecologisch bouwen bezuinigt u op energie en krijgt u een geweldig comfort.

Gezond leven door ecologisch te bouwen

Een woning bio-ecologisch bouwen betekend duurzaam bouwen, vooral volgens bio-ecologische principes. Niets is leuker dan gezond wonen in een huis dat gebouwd is met natuurlijke materialen en producten, die zorgen voor een ecologische sfeer en een gezonder leefklimaat. Architect Gruwez is gespecialiseerd in ecologisch bouwen, zowel voor nieuwbouw woningen als verbouwingen, ecologisch bouwen staat hoog aangeschreven bij Frank Gruwez, wij laten u graag kennis maken met alle energiezuinige alternatieven .

Wat is ecologisch OF milieuvriendelijk bouwen?

Bij ecologisch bouwen wordt met name gekeken naar de ecologie van het bouwen en het materiaalgebruik. Daarbij spelen enkele factoren een rol zoals de voorraad van de grondstof, de mogelijke gevolgen van de winning voor het milieu en mogelijkheden voor het terugbrengen in de natuurlijke kringloop van dat materiaal. Ecologisch bouwen is een manier van bouwen waarbij de ecologisch effecten een belangrijk aspect zijn, de materialen en het energiegebruik hebben geen negatieve gevolgen voor het milieu.

Voor de bouw van een ecologisch huis werkt u het best samen architectenbureau Frank Gruwez in. U vindt meer informatie over onze werkwijze, ons team en onze bouwstijlen hier op onze website.

Milieuvriendelijk is Ecologisch bouwen en wonen

Anders wonen is anders leven, ecologisch bouwen betekent wonen in een duurzaam gebouwd huis in een natuurrijke omgeving. Er zit groei in de markt van het duurzame en ecologisch bouwen en wonen. Het renoveren, ook een beetje recycleren van een bestaand gebouw is al een stuk milieuvriendelijker dan het volbouwen van de woning, ook al zou men dat met milieuvriendelijke bouwmaterialen doen. Bij een ecologische bouw kan men bijvoorbeeld isolatieplaten voor dak- en vloerisolatie zowel thermische als akoestische isolatie gebruiken, leemverf voor het schilderen van de binnenmuren, leembepleistering voor de murenr, decoratief kastanjehout voor de buitengevelafwerking, ecologische verven, enz

Neem contact met ons op.

Heb je ook interesse in ecologisch bouwen? Vraag ons meer info, vul het het contactformulier op deze website in , of via telefoonnummer 055 45 53 63 of via e-mailadres info@gruwez.org.

 


 

Andere bezoekers zochten naast ecologisch bouwen ook op :

Google info : Ecologisch bouwen

 

Ecologisch bouwen nieuws en info

 

Is ecologisch bouwen ook duurder?

Ecologisch bouwen is hip: het is beter voor het milieu en je bespaart ermee op je energiefactuur. Bovendien stelt de overheid steeds strengere energienormen op naar nieuwbouw woningen toe. Helaas vraagt een ecologische woning ook bepaalde maatregelen, zoals de installatie van een warmtepomp en extra isolatie. Deze extra maatregelen kosten natuurlijk ook geld, en die meerprijs schrikt veel mensen af. Maar is een huis bouwen op ecologische wijze ook echt duurder?

Ecologisch bouwen vraagt om een hogere investering

Wie ecologisch wil bouwen, die zal iets meer moeten investeren. Driedubbele beglazing is duurder dan dubbele beglazing, extra isolatie betekent een extra kost en je moet investeren in zonnepanelen en/of in een warmtepomp. Er valt geen eenduidige meerkost te plakken op het bouwen van een ecologische woning, alles hangt natuurlijk af van jouw wensen: een volledig energie neutrale woning is waarschijnlijk duurder dan een ecologische woning die niet volledig energie neutraal is. Wil je energiezuinig bouwen, dan is het vooral belangrijk om een aannemer en een architect te zoeken die hier reeds enige ervaring mee hebben: zij kunnen je een duidelijke inschatting van de kosten geven.

Om je toch een richtlijn te geven: een woning met E-peil 60 kost gemiddeld 171.000 euro, een woning met E-peil 35 kost gemiddeld 191.000 euro en een woning met E-peil 20 kost je al gauw 200.000 euro.

Maar dat verdien je snel terug

Een ecologisch huis kost meer dan een gewoon huis. Die meerkost verdien je echter snel terug, en het is een investering in de toekomst. Eerst en vooral liggen de kosten voor verwarming, elektriciteit en water in een ecologische woning een stuk lager, waardoor je een aanzienlijk bedrag bespaart op je energiefactuur. Daarnaast is het een investering in de toekomst: de overheid legt steeds strengere energievoorwaarden op aan nieuwbouwwoningen, en ecologisch bouwen zit in de lift. Vandaag is ecologisch bouwen misschien nog niet de norm, maar over enkele jaren zal het dat wel zijn. Bouw je vandaag een niet-ecologische woning, dan is die over tien jaar veel minder waard: je woning verbruikt dan immers veel meer energie dan nieuwe woningen. Investeer je nu iets meer in ecologische maatregelen, dan kan je mee met de concurrentie en daalt je woning niet in waarde.

 

Energieneutraal wonen in België is nog veraf

Een van de drie belangrijke punten op Batibouw is energieneutraal bouwen en wonen. Stefan Martens van de Associatie van Interieurarchitecten legt uit hoe Belgie nog een hele weg te gaan heeft.

Europa wil uiterlijk tegen 31 december 2020 dat alle Europese nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn. De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze daartoe komen. Maar Stefan Martens van de Associatie van Interieurarchitecten (AiNB) ziet België nog in een beginstadium trappelen.

“Het grote probleem van Europa, België en zelfs gewoon Vlaanderen is dat de meeste bestaande woningen niet energiezuinig zijn. We kunnen nieuwbouw plaatsen die aan de vele regeltjes voldoet, maar dat gaat niet tot in de eeuwigheid. Het is als dweilen met de kraan open, legt Martens uit.

De consument beslist

De Belg heeft een baksteen in de maag, maar toch vormen de vele nieuwe woningen slechts een fractie van de reeds bestaande gebouwen in ons land. Daarom, vindt Martens, is het belangrijk aandacht te besteden aan het patrimonium en de vele monumentale en andere bestaande gebouwen energiezuinig te maken. “Energieneutraliteit is jammer genoeg haast onmogelijk als iemand zijn woning renoveert. Tenzij die persoon er enorm veel geld tegenaan wil gooien. Alles afbreken is misschien iets goedkoper, maar dat is dan weer niet ecologisch, meent Martens.

Maar hoe kan de gemiddelde bouwer of verbouwer dan energieneutraliteit nastreven? Kritischer naar je eigen huis kijken, luidt het antwoord. Iedereen kan tijdens een renovatie of bij een nieuwe woning al kleine dingen doen, zoals het dak isoleren en een energiezuinige verwarmingsketel installeren. Het is altijd de consument die beslist. Helaas wint de splinternieuwe keuken het vaak van de ecologische ketel.

Bewustwording

Europa overspoelt ons met richtlijnen en regels en het is moeilijk om daar niet in te verdrinken, zegt Martens.Het is belangrijk dat het beleid in Belgie wordt aangepast, want zolang we niet op de hele samenleving focussen, gaan we niet vooruit. Martens vindt dat er gewerkt moet worden aan bewustwording op vlak van energiezuinigheid. “Sommige consumenten denken al eens na over die zaken en ook producenten richten zich meer op energie-efficiëntie, ook al gaat het bij hen meer om het commerciële aspect. Dat is een verbetering, maar het geldt nog niet voor iedereen. Ik merk nog veel te vaak dat mensen gewoon niet weten dat het anders kan.”

Ik kwam eens bij iemand thuis waar de inkomhal – een oppervlakte van ongeveer zestien vierkante meter – verlicht werd met zeven halogeenlampen die per stuk 150 watt verbruikten. Dat is verlichting van meer dan 1000 watt enkel en alleen om iemand te ontvangen. Dat is nergens voor nodig, maar die man had daar nooit bij stilgestaan. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat drie of vier ledlampjes van 20 tot 30 watt het stuk die hal ook perfect kunnen verlichten. Dat is energiezuinig nadenken.

Van mij krijg je geen regendouche

De interieurarchitect probeert zijn klanten te helpen energiezuinig te worden, vaak door hen dingen te weigeren. Als iemand vraagt om een regendouche, dan krijgt die dat niet van mij. Ik weiger iets te installeren dat liters en liters water verspilt en daarbij nog eens een speciale pompinstallatie nodig heeft die extra veel verbruikt om alles aan te drijven.

Energiezuinig wonen en bouwen gaat vooral over hoe we met onze grondstoffen omgaan. Design kan heel leuk zijn. Een bad dat tot de rand gevuld kan worden met een onzichtbaar afloopsysteem is fantastisch. Maar dat ding verbruikt twee tot drie keer zoveel als een ander bad. Energiezuinigheid betekent niet noodzakelijk dat je grote ingrepen moet doen en het moet ook niet helemaal ten koste van luxe gaan. Maar mensen moeten kritischer nadenken voor ze verbouwen.

Als Belgie uit dit beginstadium wil klimmen, moet het beleid worden aangepast, maar ook de burger heeft een plicht. Iedereen kan klein beginnen.

'Hout is het ecologische alternatief voor iedereen'

Duurzaamheid, ecologie en hout ze vallen op dit jaar bij Batibouw. Hoewel de Belg met een baksteen in de maag geboren zou zijn, lijkt hij nu ook de veelzijdigheid van hout te ontdekken.

Heropleving

Hout is een eeuwenoud, maar tegelijk zeer actueel materiaal. Het is niet verwonderlijk dat steeds meer mensen terug naar hout grijpen. Het is natuurlijk, warm en authentiek en verbindt ons met de natuur’, vindt Eliat. ‘We merken hier bij het Belgian Woodforum dat hout steeds populairder wordt. We krijgen meer en meer vragen van architecten, consumenten en vaklui over het materiaal.’

Het materiaal is in opmars omdat het vele voordelen heeft. ‘Het verwerken van hout tot producten vergt veel minder energie dan andere materialen. De productie van een houten balk vraagt vijf keer minder energie dan de productie van een betonbalk met vergelijkbare eigenschappen en de houtverwerking lever minder afval op. De lange levensduur en de hoge graad van herbruikbaarheid dragen ook bij tot de duurzaamheid van het materiaal.

Behalve duurzaam is hout ook een gezond materiaal’, meent Eliat. Uit een studie van het Finse bouwonderzoeksinstituut VTT , het Duitse Fraunhoferbouwinstituut en de technische universiteit van Helsinki blijkt dat hout zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid en zo een gunstige invloed op het klimaat in de woning heeft. ‘Zelfs als het buiten vriest dat het kraakt, voelt hout aangenaam warm aan. Het materiaal biedt een hoog thermisch comfort. De veelzijdigheid van het materiaal heeft bijgedragen tot het succes.’

Duurzaamheid en ecologie

Maar om de honger van de Belgische bouwers te stillen, moet dat hout toch ergens vandaan worden gehaald? Op de Belgische markt is er een ruim aanbod van inlandse, Europese en overzeese houtsoorten beschikbaar, legt Eliat uit.

En hout is een ecologisch verantwoorde keuze. Transport is slechts een van de factoren die de ecologische voetafdruk bepalen. Het transport van tropische houtsoorten gaat over zee en impliceert niet noodzakelijk een zwaardere voetafdruk dan wanneer hout van nabijgelegen oogstgebieden over de weg wordt vervoerd.
Als de principes van duurzaam bosbeheer gehanteerd worden, is het oogsten van hout ecologisch verantwoord’, aldus de houtadviseur. ‘Een doeltreffend bosbeheer verzekert een constante aangroei van bomen en een continue houtvoorraad. De bosoppervlakte van de Europese Unie groeit jaarlijks met 510.000 hectare, onder andere dankzij dat duurzame beheer.’

Bovendien heeft hout de unieke eigenschap dat het CO2 kan opslaan gedurende de volledige levensduur. ‘Maar net daarom is het belangrijk dat bossen goed beheerd worden. In een niet-beheerd bos verouderen de bomen, sterven ze af en ontbinden ze ter plaatse waardoor de opgenomen CO2 opnieuw vrijkomt en er geen sprake is van een positief milieueffect.’

Houtsoorten worden onderverdeeld in verschillende klassen naargelang hun natuurlijke duurzaamheid. Tropische houtsoorten beschikken meestal over een hoge natuurlijke duurzaamheid, naaldhoutsoorten zoals grenen en vurenhout zijn onvoldoende duurzaam, legt Eliat uit. Die laatste houtsoorten worden met de volgens Eliat milieuvriendelijke hittebehandeling en acetylering duurzamer gemaakt.‘Het Belgian Woodforum wijst er wel altijd op dat de geschikte houtsoort voor een welbepaalde toepassing gebruikt moet worden om duurzaamheid te verzekeren’, zegt Eliat.

Betaalbaar

Hout is er in diverse prijsklassen. ‘Afhankelijk van onder andere de gekozen houtsoort en de afwerking, varieert de prijs van zeer toegankelijk tot veeleer exclusief. Maar als je kijkt naar de prijs van massief naaldhout, die rond de 25 euro per vierkante meter ligt, merk je al snel dat het zowat voor iedereen bereikbaar is’, vertelt de houdadviseur.

Houtliefhebbers met een beperkt budget kunnen beter op zoek gaan naar de minder bekende houtsoorten. Iedereen grijpt al snel naar het bekende beuken- en eikenhout. Maar op de Belgische markt zijn er tientallen andere soorten die de juiste eigenschappen hebben en goedkoper zijn. Het is zelfs een trend dat opdrachtgevers en architecten zich proberen te onderscheiden door de onbekende houtsoorten op te zoeken.

Hout is gewoon de betere keuze. Het heeft zoveel voordelen, is beschikbaar in verschillende prijsklassen en is geschikt voor landelijke, strakke en zelfs minimalistische woonstijlen. Ik denk dat hout er gewoon voor iedereen kan zijn, besluit Eliat.

Opleiding Bio-ecologisch bouwen

In het postgraduaat Bio-ecologisch bouwen - Duurzaam bouwen en wonen worden de bio-ecologische principes bestudeerd van energiezuinig bouwen in combinatie met duurzaam woonbeleid. In deze opleiding bekijkt men hoe je op vlak van water- en materialengebruik/verbruik je beter kunt organiseren met aandacht aan het creëren van een gezond binnenklimaat. Verder schetsen ze de praktijk van een doordachte ruimtelijke ordening en stedenbouw, waarbij het algemeen welzijn en de belangrijke sociale aspecten niet uit het oog verloren worden. U zal niet alleen leren hoe u de bestaande evaluatie-instrumenten correct moet gebruiken, u leert ook de wetenschappelijke achtergrond ervan te begrijpen. Op deze manier leidt deze opleiding naar praktisch toepasbare inzichten en kennis over verscheidene bijkomende informatiebronnen. Het postgraduaat omvat ook enkele plaatsbezoeken en uitstappen naar enkele duurzame voorbeeldsteden in Nederland..

Er zijn drie opleidingsonderdelen en een paperwerk voorzien. Het doorlopen van al deze componenten resulteert in een totaalvisie op duurzaam en volhoudbaar bouwen en wonen: Duurzame ontwikkeling toegepast in het vakgebied ‘bouwen en wonen’ - Hoe duurzame ontwikkeling toepassen in de dagelijkse realiteit van de bouwwereld - Bouwen en wonen volgens duurzaamheidsprincipes die leiden tot een volhoudbare economie Een bio-ecologisch bouwproject ontleed - Bio-ecologische materialen - Bio-ecologische constructies - Bio-ecologisch renoveren - Duurzame en rationele energieconcepten - Welzijn en gezondheid - Gebouwen beheren en evalueren - Planning en ordening - Sociale aspecten - Ecologische stedenbouw volgens Ecopolis-principes - Plaatsbezoek en integratieoefening Paper ...